Pet sahiplerinin en çok merak ettiği sorulardan biri de iç – dış parazitler ve bunların ilaçlarının uygulanmasıdır.

İç ve dış parazitler kedi ve köpekler için oldukça bulaşıcıdırlar. Ülkemizdeki yoğun sokak hayvan popülasyonu ve iklim şartları maalesef bu parazitlerin çoğalması için uygun ortamı sağlamaktadır. Dışarı çıkan petlerimizin de bu parazitlerle karşılaşma olasılığı çok yüksektir. Evden çıkmayan petlerde parazit temas oranı daha düşük olmasına rağmen evdeki bireylerin dışarı çıkması, balkona pencereye gelen kuşlar, yaz aylarında açık kalan pencere ve kapılar bu parazitlerin kedi ve ya köpeğimize kadar gelmesine yardımcı olur.

İç parazit ilaçları 2-3 ayda bir uygulanmalıdır. Bu ilaçlar yerleşik parazit varsa onları dökmeye yönelik çalışırlar. İlaç uygulamasından sonra kana karışan ilaç parazitlere geçer ve bunları ya felç edip ya da öldürüp dökülmelerini sağlar. Doğru zaman ve sirkülasyonda uygulanan ilaçlamalar parazitlerin erişkin forma geçip üremelerini de engeller.

Dış parazit ilaçları ise enseye uygulanan damlalar ya da tasma şeklindedir. Kene ve pire tasmaları alerjik bünyeli hayvanlarda dermatitlere yol açtığından hem de ıslandıklarında etkinliklerini büyük ölçüde kaybettiklerinden daha az tercih edilmelidir. Dış parazit ilaçları, var olan parazitleri dökmesinin yanı sıra ilaç formatına göre belirli sürelerde koruyucudur. Pire tasmaları 4-6 ay arası koruma sağlarlar fakat bu süreçte ıslanmamaları gerekmektedir. Ense damlalarıysa keneye karşı 30 gün, pireye karşı 45 gün boyunca koruma sağlar. Hayvanın uygulamadan sonra 2 gün boyunca ıslanmaması gerekmektedir. İki gün boyunca ıslanmayan hayvanda ilaç, deri altı yağ tabakası sayesinde tüm vücuda yayılır herhangi bir noktadan gelen saldırılara karşı koruma sağlar. Bu süreçten sonra ıslanması herhangi bir fark yaratmaz. Özellikle kene ve pirelerin yaygın olarak bulunduğu yaz ve bahar aylarında damlalar aylık olarak uygulanmalıdır. Bu sayede evcil dostumuzda hiç kene ve pirelere rastlamayız.

Evden çıkmayan petlerde parazit temas oranı daha düşük olmasına rağmen evdeki bireylerin dışarı çıkması, balkona pencereye gelen kuşlar, yaz aylarında açık kalan pencere ve kapılar bu parazitlerin kedi ve ya köpeğimize kadar gelmesine yardımcı olur.

Parazitler insanlara bulaşır mı?

Parazit konusunda unutulmaması gereken en önemli nokta ise bu parazitlerin insan sağlığını da tehlikeye atıyor olmasıdır. Maalesef bu parazitler sizlere de geçip hem paraziter hastalıklara sebep olabildiği gibi çeşitli hastalıklara taşıyıcılık da yapabilir. Örneğin; 2012 yılında yılın hastalığı seçilen Lyme hastalığı keneler tarafından hem evcil dostunuza hem de size geçebilir. Çocuklarda semptomları otizmle bile karışan Lyme hastalığı yetişkinlerde de eklem rahatsızlıkları ve gripten tutun da ensefalite kadar varacak ağır semptomlarla seyredebilir. Keneler bu hastalığı evcil dostlarımıza onlar da bize bulaştırabilirler.

Kısaca hem kendi sağlığımız hem de evcil dostlarımızın sağlığı için parazit ilaçlamaları hekiminizin önerdiği aralıklarla düzenli olarak uygulanmalıdır.